SERVICIILE SOCIALE acordate prin ”Unitatea de îngrijiri la domiciliu pentru persoane vârstnice” constau în sprijin pentru următoarele activități

ACTIVITĂȚI DE BAZĂ ALE VIEȚII ZILNICE:  

Ajutor pentru igiena corporală pentru persoanele imobilizate

Igiena gurii și a feței, spălarea mâinilor, gâtului, toracelui, spălarea regiunii genitale, spălarea picioarelor, baie generală, îngrijirea părului, bărbierit, îngrijire de aparență, tăierea unghiilor, prevenirea escarelor.

Ajutor pentru îmbrăcare/dezbrăcare

Îmbrăcare/dezbrăcare partea superioară și inferioară pentru persoanele total dependente; și îmbrăcare/debrăcare partea superioară/ inferioară pentru persoanele parțial dependente.

Ajutor pentru igiena eliminărilor

Scoaterea și punerea scutecului de unică folosință SAU însoțire și mobilizare la WC, toaleta intima, în zona intimă, a persoanei vârstnice.

Ajutor pentru hrănire și hidratare

Servirea mesei – încălzit, pasat și servirea propriu zisă pentru persoanele imobilizate la pat SAU servirea mesei – încălzit, servit și debararsarea pentru persoanele imobilizate la pat.

Ajutor pentru transfer și mobilizare

Mobilizare în poziție șezând – de pe pat pe scaunul rulant și de pe saunul rulant pe pat; făcutul patului cu persoana imobilizată în pat sau fără persoana vârstnică în pat; schimbat lenjerie de pat.

Ajutor pentru deplasare în interior

Sprijin pentru persoanele parțial autonome care folosesc: proteze, scaun rulant, scaun de toaletă, cadru metalic, baston, cârje.

Comunicare

Spijin pentru păstrarea legăturilor telefonice audio/video, cu familia, rude, prieteni, cunostiințe, conversație, citit presă/altele, vizionare TV împreună cu îngrijitorul.

ACTIVITĂȚI INSTRUMENTALE ALE VIEȚII ZILNICE

Ajutor pentru prepararea hranei: gătit sau ajutor la gătit.

Efectuarea de cumpărături: cumpărături mici (zilnice) și/sau cumpărături mari (săptămânale).

Activități de administrare și gestionare: plata facturilor de către îngrijitor.

CURĂTENIE GENERALĂ: detaliile despre organizarea unei curățenii generale, de 2 ori pe an, (spalat geamuri, uși, curățat covoare, spălat perdele, etc) se vor discuta în prealabil cu coordonatorul serviciului social, pentru stabilirea perioadei, personalul responsabil care le poate realiza și durata estimată în funcție de locuința beneficiarului.

Activități de menaj: curățenie de întreținere în dormitorul persoanei vârstnice, bucătărie, baie (măturat/aspirat, ordonat, șters praful); uscat rufe la uscător automat și împachetat rufe SAU întins rufe pe sărme și împachetat, spălat rufe cu mașină automată; călcat rufe curente; spălat vase.

ACTIVITĂȚI DE INTEGRARE SOCIALĂ ȘI PARTICIPARE

Informări destinate beneficiarilor

Organizare și funcționare unității, drepturi și obligații, situaţii de risc, adresare către alte servicii publice din comunitate, etc.

Sesiuni de informare și consiliere a membrilor familiei beneficiarului

Modul de continuare a îngrijirilor, abordarea beneficiarilor și relaționarea cu aceștia, importanța respectării deciziilor și demnității acestuia, adoptarea celor mai adecvate măsuri de menținere și încurajare a participării acestora la la viața de familie și în comunitate.

Consiliere socială a beneficiarului

Are ca scop prevenirea marginalizării sociale și reintegrarea socială și se asigură, ca un drept fundamental al persoanelor vârstnice, de către asistentul social.

Socializare

Conversaţie, vizite, menţinerea legăturii cu aparţinătorii/ prietenii; organizarea/ participarea la diferite evenimente culturale, religioase, onomastice, etc.

Petrecere a timpului liber

Plimbări, citit, vizite, vizionare programe TV; activităţi culturale, religioase, alte activităţi recreative.

ACTIVITĂȚI DE MENȚINERE A STĂRII DE SĂNĂTATE OPTIME

Colaborare cu medicul de familie: însoțirea beneficiarului la controale medicale, ridicare de rețete, bilete de trimitere și cumpărarea medicamentelor.
Monitorizarea stării de sănătate somatică și psihică: măsurare parametrii fiziologici (TA, glicemie), supraveghere respectare tratament medical, pregătirea medicamentelor, conform schemei de medicamentație, în dozator, pentru o săptămână.
Ajutor pentru adoptarea/menținerea unui stil de viață sănătos și activ: supraveghere persoane dezorientate, îndrumarea, sprijinirea și consilierea beneficiarului și/sau familiei/aprținătorilor, realizată de îngrijitor, îndrumarea, sprijinirea și consilierea beneficiarului și/sau familiei/aprținătorilor, realizată de personalul specializat coordonator serviciu social, asistent social, medic, etc.

Contribuția beneficiarului de servicii sociale este:

0 (zero)- GRATUIT – prin proiectul social HELP4ALL, atunci cândcosturile acestor servicii pot fi suportate de Fundația Nicoleta, din donații/ sponsorizări/ proiecte de finanțare/ colaborare/bugetul local.

TARIFELE pentru serviciile sociale de îngrijire la domiciliu.
– Intervenția (≤ o oră), în zilele de luni-vineri, costul este de 35 de RON/intervenție;
– Ora de activitate, în zilele de luni-vineri, costul este de 35 RON/ oră;

– Intervenția (≤ o oră), în zilele de sâmbătă, duminică, și/sau sărbători legale, costul este de 40 RON/intervenție;

– Ora de activitate, în zilele de sâmbătă, duminică și/sau sărbători legale, costul este de 40 RON/oră;

– Serviciul de suport: consiliere socială – GRATUIT (furnizat de asistentul social).

* Prin proiectul HELP4ALL oferim servicii sociale GRATUITE pentru persoanele vârstnice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
1. Nu au familie sau se află în întreținere unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispozițiilor legale în vigoare;
2. Nu realizează venituri proprii sau acestea se situează sub salariul de bază minium brut pe țară garantat în plată;
3. Nu se pot gospodări singur sau necesită îngrijire specializată;
4. Se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.

*Pentru accesarea serviciului social de îngrijire la domiciliu seniori puteți trimite cererea pentru evaluarea inițială pe adresa de e-mail: fundati.nicoleta@yahoo.com sau puteți solicita telefonic o evaluare inițială, la număr de telefon: 0758 469 612 (Ursachi Bianca-asistent social).